Pyłek kwiatowy


Pyłek kwiatowy jak sama nazwa wskazuje nie jest produktem, pszczelim lecz roślinnym.

Pszczoły zbierają mikroskopijnej wielkości ziarna pyłku kwiatowego i po wymieszaniu

z nektarem i śliną pakują je do koszyczków. Dopiero wtedy z pyłku kwiatowego robi się obnóże - granulat pyłkowy,

jaki znamy i stosujemy.

Pyłek kwiatowy jest bogaty w składniki pokarmowe.

Łącznie w pyłku kwiatowym wykazano obecność ponad 50 różnych substancji czynnych,

znajdujących się w harmonijnej równowadze.

Innymi słowy: minimum substancji produkuje maksimum energii.


Skład pyłku kwiatowego


Pyłek kwiatowy zawiera dużą ilość białek, w większości składających się z aminokwasów,

których organizm człowieka nie jest w stanie sam produkować,

lecz musi je pobierać z pokarmem. Pyłek kwiatowy zawiera również witaminy i składniki mineralne,

stanowiące doskonałe uzupełnienie diet.

Ze 100 g pyłku kwiatowego można pozyskać tyle aminokwasów,

ile z pół kilograma wołowiny lub siedmiu jaj.

Oznacza to, że już 30 g pyłku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na niezbędne aminokwasy.

Pyłek kwiatowy zawiera prawie wszystkie witaminy,

oprócz witamin z grupy B (B1, B2, B6), rozpuszczalne w wodzie, kwas askorbinowy, biotynę, kwas foliowy, niacynę i kwas pantotenowy oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D i E.

Ponadto w pyłku kwiatowym stwierdza się obecność składników mineralnych

i pierwiastków śladowych, takich jak potas, wapń i żelazo oraz enzymów,

hormonów, bioflawonoidów i innych substancji antybiotycznych.

Poza tym zawiera on wielonienasycone kwasy tłuszczowe,

np. kwas linolowy i kwas linolenowy.

Pyłek kwiatowy nie jest lekiem wskazanym w konkretnych chorobach, lecz przede wszystkim jest powszechnie uznawany za źródło najlepszego zaopatrzenia organizmu

we wszystkie niezbędne składniki.



Download
pyłek kwiatowy.pdf
Adobe Acrobat Document 41.3 KB