Pyłek kwiatowy jak sama nazwa wskazuje nie jest produktem, pszczelim lecz roślinnym.
Pszczoły zbierają mikroskopijnej wielkości ziarna pyłku kwiatowego i po wymieszaniu
z nektarem i śliną pakują je do koszyczków. Dopiero wtedy z pyłku kwiatowego robi się obnóże - granulat pyłkowy,
jaki znamy i stosujemy.
Pyłek kwiatowy jest bogaty w składniki pokarmowe.
Łącznie w pyłku kwiatowym wykazano obecność ponad 50 różnych substancji czynnych,
znajdujących się w harmonijnej równowadze.
Innymi słowy: minimum substancji produkuje maksimum energii.
Pyłek kwiatowy zawiera dużą ilość białek, w większości składających się z aminokwasów,
których organizm człowieka nie jest w stanie sam produkować,
lecz musi je pobierać z pokarmem. Pyłek kwiatowy zawiera również witaminy i składniki mineralne,
stanowiące doskonałe uzupełnienie diet.
Ze 100 g pyłku kwiatowego można pozyskać tyle aminokwasów,
ile z pół kilograma wołowiny lub siedmiu jaj.
Oznacza to, że już 30 g pyłku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na niezbędne aminokwasy.
Pyłek kwiatowy zawiera prawie wszystkie witaminy,
oprócz witamin z grupy B (B1, B2, B6), rozpuszczalne w wodzie, kwas askorbinowy, biotynę, kwas foliowy, niacynę i kwas pantotenowy oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D i E.
Ponadto w pyłku kwiatowym stwierdza się obecność składników mineralnych
i pierwiastków śladowych, takich jak potas, wapń i żelazo oraz enzymów,
hormonów, bioflawonoidów i innych substancji antybiotycznych.
Poza tym zawiera on wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
np. kwas linolowy i kwas linolenowy.
Pyłek kwiatowy nie jest lekiem wskazanym w konkretnych chorobach, lecz przede wszystkim jest powszechnie uznawany za źródło najlepszego zaopatrzenia organizmu
we wszystkie niezbędne składniki.
You can do it, too! Sign up for free now at https://www.jimdo.com