Cechy kwasu mlekowego:
- wypala aparaty ssące varroa doprowadzając pasożyta do śmierci głodowej;
- nie zostawia pozostałości w miodzie i wosku;
- nie zwalcza warrozy pod zasklepionym czerwiem;
- nie stanowi zagrożenia dla pszczół i jest dobrze przez nie tolerowany.
Sposób przygotowanie i stosowania:
- do 500 ml ostudzonej wody dodajemy 100 ml kwasu mlekowego (85%) w wyniku czego uzyskujemy 600 ml 15% roztworu;
- spryskujemy mgiełką wszystkie pszczoły na plastrach;
- na jedną stronę plastra powinno przypaść od 5 do 8 ml roztworu;
- zabieg wykonujemy w ciepły dzień nie dopuszczając do przemoczenia pszczół;
- zabieg wykonujemy w okresie bezczerwiowym;
- spryskanie czerwiu niezasklepionego spowoduje jego śmierć;
- gdy zabieg zostanie wykonany jesienią dwukrotnie (w odstępie 4-7 dni), jego skuteczność oceniana jest na 83-99%;
- zabieg należy wykonać w temperaturze nie niższej niż +7 st. C;
- kwas mlekowy można stosować do zwalczania warrozy przy tworzeniu odkładów przy braku czerwiu poprzez zabieg wykonany dwukrotnie w odstępach 4-7 dni.